Kyselina mléčná - proč je zdraví prospěšná?

Kyselina mléčná vzniká z cukrů činností bakterií tzv. mléčným kvašením za nepřítomnosti vzduchu.
Můžeme ji najít v kysaných produktech jako jsou jogurty, kefíry, nebo v poslední době populární kvašené zelenině.
Činností bakterií se mléko či zelenina stávají stravitelnější a lidskému tělu prospěšnější. Jedná se o tisíce let známou technologii uchování a konzervace zeleniny (či mléka).
Kyselina mléčná má pozitivní vliv na činnost střev, reguluje přirozené prostředí a inhibuje růst patogenních bakterií v tlustém střevě. Tím pozitivně ovlivňuje imunitní systém, který je silně vázán na zdraví střevního prostředí.
Anion kyseliny mléčné – laktát – dokonce stimuluje proliferaci enterocytů – střevních buněk a tím se zvětšuje povrch střeva pro vstřebávání živin.
Kvašená zelenina
Kvašená zelenina prospívá tělu hned vícekrát, má minimálně 2% obsah kyseliny mléčné, dále živé bakterie mléčné kvašení a obsahuje zvýšené množství vitamínů a enzymů a vysoký obsah vlákniny. Pomáhá regulovat hladinu cholesterolu, působí pozitivně na imunitu, trávicí systém a má pravděpodobně protirakovinné účinky.
Kysané mléčné produkty
Kysané mléčné produkty zvyšují dostupnost vápníku z mléka a zlepšují jeho stravitelnost díky snížení obsahu laktózy, která je pro 10-90% světové populace (záleží na původu) v dospělém věku nestravitelná a způsobuje trávicí obtíže. Více o laktózové intoleranci zde.

 

© Copyright 2024 GEN-TREND, s.r.o. | Informace o zpracování cookies