Jsme prosperující firma jejíž biotechnologické produkty dosahují špičkové světové úrovně.
S příchodem nového školního roku a návratem dětí do škol a školek se obvykle zrychluje tempo, s jakým řešíme každodenní záležitosti. Někdy jsme tak zaneprázdnění, že si ani nevšimneme objevujícího se problému. Ráno rychle sníme müsli s mlékem, odvezeme děti a pospícháme do práce. Přes den nám začne být těžko, objeví se bolest břicha a plynatost. Ale to je přece tím, že jíme tak ve spěchu nebo ne? Co když je ale příčina někde jinde?
Zhruba 20 až 25 % Čechů má genetickou predispozici k intoleranci na mléčný cukr (laktózu). Touto predispozicí myslíme zvýšenou pravděpodobnost výskytu laktózové intolerance na základě dědičnosti. Mléčné výrobky přitom konzumujeme téměř každý den. Síla příznaků intolerance se může hodně lišit. Někdo její rozvoj skoro nezaznamená, někomu ale může z ničeho nic způsobit výrazné zdravotní komplikace.
Problém se přitom nemusí týkat jen nás samotných, ale také našich dětí. Laktózová intolerance se totiž může objevit již během dospívání.
Schopnost trávit mléčný cukr po celý život (úplnou laktózovou persistenci) má pouze asi 75 až 80 % české populace. Zbylých 20 až 25 % lidí z počátku tráví laktózu bez problémů, s přibývajícím věkem se u nich ale mohou objevit zažívací potíže.
Na co si dát pozor?
Pokud trpíte laktózovou intolerancí, měli byste se, alespoň z části, vyhnout všem druhům živočišného mléka (kravské, kozí, ovčí…) a mléčným výrobkům. Pokud je intolerance závažná, je dobré si dát pozor i na potraviny, ve kterých byste laktózu normálně nečekali. Příkladem může být např. čokoláda, oplatky, instantní jídla nebo některé druhy pečiva. Laktóza se také používá jako plnivo v celé řadě léčivých přípravků nebo doplňků stravy.
Malé množství laktózy většinou nevyvolává žádné zažívací potíže, je však potřeba mít na paměti, že se problémy nemusí objevit jen po konzumaci mléka. Na etiketě potravin kontrolujte vedle mléka či laktózy také obsah sušeného mléka nebo syrovátky. U nově užívaných léčiv můžete zkontrolovat obsah laktózy v příbalovém letáku.
Genetický test na laktózovou intoleranci
Vzhledem k tomu, že má laktózová intolerance základ ve Vaší DNA a predispozice k ní je celkem četná, může být dobré se na ni nechat vyšetřit, i pokud zažívacími potížemi netrpíte. Díky preventivnímu vyšetření zjistíte, zda máte zvýšené riziko jejího rozvoje, nebo zda můžete mléčné výrobky konzumovat bez obav i v budoucnu.