Jsme prosperující firma jejíž biotechnologické produkty dosahují špičkové světové úrovně.
Potravinové intolerance (přecitlivělosti) mají za následek zdravotní problémy, se kterými se setkává skoro každý – únava, bolesti hlavy, vyrážky, bolení břicha či kloubů, nabírání na váze a mnoho dalších příznaků, které by člověk jen těžko spojoval s jídlem. Málokdo tuší, že souvislost těchto problémů s naším jídelníčkem je větší, než se na první pohled zdá.
Vyšetření potravinových intolerancí není běžně dostupné v ordinaci praktického lékaře, nejedná se totiž o alergie, a jejich testování není hrazeno ze zdravotního pojištění.
Při hledání, kde takový test můžete podstoupit, narazíte na testy laboratorní s odběrem žilní krve, či na testy domácí, z lékárny. A co něco mezi? Odběr krevního vzorku v pohodlí domova s přesnou laboratorní analýzou? Ano, jde to.
Na českém trhu jsou k dispozici odběrové soupravy, které nabízejí odběr vzorku stěrem z úst (např. test na laktózovou intoleranci) či kapky krve z prstu (potravinové intolerance), a mající vysokou laboratorní přesnost a spolehlivost. Člověk tedy nemusí nikam chodit, test si objedná na internetu a je mu doručen domů. Následně je třeba vzorek do laboratoře opět odeslat. Výsledky jsou přesné a spolehlivé, včetně interpretace výsledků a s přiloženým návodem na změnu jídelníčku.
Nabídka laboratorních testů je široká, od testování 1 složky potravy až třeba po 200. Pokud řešíte dlouhodobé zdravotní problémy, je ideální si udělat rozsáhlejší test (alepoň např. 54 potravin), který Vás nasměruje k možnému jádru zdravotních problémů.
Nevýhodou těchto testů je prodloužení doby dodání výsledků o přepravu odběrové soupravy k Vám a pak zpět do laboratoře.
V lékárnách se dají pořídit testy v řádu stovek korun a udělat je v pohodlí domova z pár kapek krve z prstu. Tyto testy mají samozřejmě své limity, při nedodržení návodu mohou dát falešné výsledky.
Nabídka vyšetřovaných potravin v testech lékáren je značně malá: test na lepek (celiakii, gluten) a test celkových protilátek IgE (alergie všeobecně). Můžete si tedy potvrdit či vyvrátit Vaše podezření na jednu konkrétní potravinu. Ale co další součásti jídelníčku? Mléko, ovoce, vejce, koření, zelenina, maso atd? Citlivým jedincům stačí, aby v jídelníčku zůstala jedna problematická potravina a zdravotní potíže se úplně nevyřeší.
Nabídka laboratorních testů je stejně široká jako u varianty zaslání vzorku do laboratoře.
Testy jsou prováděny z žilní krve, což zaručuje nejvyšší možnou přesnost a spolehlivost. Obvyklá je i odborná interpretace výsledků. Nevýhodou těchto testů může být nutnost dostavit se na odběr žilní krve.
Pokud chcete podstoupit testovaní potravinových přecitlivělostí, je výhodnější se raději obrátit na laboratoř. Výsledky jsou přesnější, obsáhlejší a při přepočtu na počet testů i levnější. Teď již záleží jen na tom, zda raději půjdete na odběr krve z ruky, či si doma kápnete pár kapek krve z prstu na odběrovou kartičku.